قرارداد جعاله
طبق قانون، قرارداد جعاله،جعاله تعهدی جائز است و مادامی که عمل به اتمام نرسیده باشد هر یک از طرفین میتوانند رجوع نمایند،ولی اگر جاعل،در اثناء عمل عامل از جعاله رجوع نماید باید اجره المثل عمل عامل را بدهد.
جعاله دارای این مزیت است که در آن معلوم بودن تفصیلی کار لازم نیست و موضوع التزام میتواند مجهول باشد،همانطور که قانون مدنی هم به آن تصریح دارد چنانکه در مورد اجرت هم همین مطلب ثابت است.
کاری که به موجب جعاله،درخواست میشود، باید مشروع و عقلائی باشد،اگر شخصی،برای ارتکاب جرم یا کاری برخلاف اخلاق حسنه،ملتزم به دادن اجرت شود،جعاله باطل است.
جعاله با اینکه عقد جائزی است ولی بدین معنی نیست که هیچ اثری نداشته باشد،بلکه الزام جاعل، اثری دارد که در صورت فسخ جعاله،بر آن مترتب میشود:
- کار مورد درخواست،مرکب از اجزائی بوده که هر کدام مستقلاً منظور جاعل بوده و پاداش دارد،در این صورت اگر پس از انجام قسمتی از کار، جعاله فسخ شود،عامل به نسبت عملی که انجام داده است،مستحق اجرت خواهد بود.
- کار تجزیه پذیر نیست و انجام کل کار منظور جاعل میباشد در این صورت انجام مقدمات کار، بدون رسیدن به نتیجه،بدون اجرت خواهد بود. زمانی عامل مستحق اجره است که کار مورد نظر را انجام و تحویل و تسلیم به جاعل نماید.
در صورتی که انجام کار قبل از جعاله بوده مثلاً برای پیدا کردن ماشین، جایزه تعیین شده ولی شخص قبل از اطلاع از این جعاله، ماشین را پیدا کرده است، آیا مستحق اجره است یا نه؟ در این مورد اگر توافق صریح یا ضمنی،بین دو طرف نباشد،نمیتوان گفت که مستحق خواهد بود.
————————————————————————————————————————————————————————————
آتین : کلینیک تخصصی حقوق تجاری و مالکیت صنعتی
انواع دعاوی قضایی در حوزه تجارت و کسب و کار
تنظیم و ویرایش انواع قرارداد
ثبت ، انتقال ، دعاوی قضایی در حوزه اختراع ، علامت و لوگو ، طرح صنعتی
ثبت انواع شرکت و صورت جلسه تغییرات
مهارت ما; حق تجارت شماست …
با ما همراه باشید …
۰۹۱۹۰۲۳۳۱۷۳۰
۰۹۹۱۵۹۱۵۴۳۵