?⚖️صلاحیت دادگاه ها ??⚖️
قانون آیین دادرسی مدنی قوانین شکلی در خصوص رسیدگی به دعاوی حقوقی را مشخص می کند در این قانون عنوان شده است :
ماده ۱۰ ـ رسیدگی نخستین به دعاوی ، حسب مورد در صلاحیت دادگاه های عمومی و انقلاب است مگر در مواردی که قانون مرجع دیگری را تعیین کرده باشد .
ماده ۱۱ ـ دعوا باید در دادگاهی اقامه شود که خوانده ، در حوزه قضایی آن اقامتگاه دارد و اگر خوانده در ایران اقامتگاه نداشته باشد ، درصورتی که در ایران محل سکونت موقت داشته باشد ، در دادگاه همان محل باید اقامه گردد و هرگاه درایران اقامتگاه و یا محل سکونت موقت نداشته ولی مال غیرمنقول داشته باشد ، دعوا در دادگاهی اقامه می شود که مال غیرمنقول در حوزه آن واقع است و هرگاه مال غیرمنقول هم نداشته باشد ، خواهان در دادگاه محل اقامتگاه خود اقامه دعوا خواهدکرد .
تبصره ـ حوزه قضایی عبارت است از قلمرو یک بخش یا شهرستان که دادگاه در آن واقع است . تقسیم بندی حوزه قضایی به واحدهایی از قبیل مجتمع یا ناحیه ، تغییری در صلاحیت عام دادگاه مستقر در آن نمی دهد .
✅ اصل کلی : رسیدگی به دعوا در صلاحیت دادگاه عمومی محل اقامت ، سکونت و یا محل وجود اموال غیر منقول خوانده است.وکالت در امور تخصصی حقوق تجاری و کسب و کار ( دعاوی مطالبات ، تنظیم انواع قرارداد ، مشاوره حقوقی و … )
مهارت ما ، حق تجارت شماست ….
قانون آیین دادرسی مدنی قوانین شکلی در خصوص رسیدگی به دعاوی حقوقی را مشخص می کند در این قانون عنوان شده است :
ماده ۱۲ ـ دعاوی مربوط به اموال غیرمنقول اعم از دعاوی مالکیت ، مزاحمت ، ممانعت ازحق ، تصرف عدوانی و سایر حقوق راجع به آن در دادگاهی اقامه می شود که مال غیرمنقول در حوزه آن واقع است ، اگرچه خوانده در آن حوزه مقیم نباشد .
ماده ۱۳ ـ در دعاوی بازرگانی و دعاوی راجع به اموال منقول که از عقود و قراردادها ناشی شده باشد خواهان می تواند به دادگاهی رجوع کند که عقد یا قرارداد در حوزه آن واقع شده است یا تعهد می بایست در آنجا انجام شود .
ماده ۱۵ ـ در صورتی که موضوع دعوا مربوط به مال منقول و غیرمنقول باشد ، در دادگاهی اقامه دعوا می شود که مال غیرمنقول در حوزه آن واقع است ، به شرط آنکه دعوا در هر دو قسمت ناشی از یک منشاء باشد .
✅ اصل کلی : دعاوی مربوط به اموال غیر منقول در صلاحیت دادگاههای محل مال غیر منقول و در دعاوی مربوط به قراردادها دعوا در صلاحیت دادگاهی است که قرارداد در آنجا منعقد و یا اجرا شده است. وکالت در امور تخصصی حقوق تجاری و کسب و کار ( دعاوی مطالبات ، تنظیم انواع قرارداد ، مشاوره حقوقی و … )
مهارت ما ، حق تجارت شماست ….
قانون آیین دادرسی مدنی قوانین شکلی در خصوص رسیدگی به دعاوی حقوقی را مشخص می کند در این قانون عنوان شده است :ماده ۱۴ ـ درخواست تامین دلایل و امارات از دادگاهی می شود که دلایل و امارات مورد درخواست در حوزه آن واقع است .
ماده ۲۴ ـ رسیدگی به دعوای اعسار بطور کلی با دادگاهی است که صلاحیت رسیدگی نخستین به دعوای اصلی را دارد یا ابتدا به آن رسیدگی نموده است .⚖️ وکالت در امور تخصصی حقوق تجاری و کسب و کار ( دعاوی مطالبات ، تنظیم انواع قرارداد ، مشاوره حقوقی و … )
مهارت ما ، حق تجارت شماست ….
ماده ۱۶ ـ هر گاه یک ادعا راجع به خواندگان متعدد باشد که در حوزه های قضائی مختلف اقامت دارند یا راجع به اموال غیر منقول متعددی باشد که در حوزه های قضائی مختلف واقع شده اند ، خواهان می تواند به هریک از صلاحیت دادگاهها حوزه های یادشده مراجعه نماید .ماده ۱۷ ـ هر دعوایی که در اثنای رسیدگی به دعوای دیگر از طرف خواهان یا خوانده یا شخص ثالث یا از طرف متداعیین اصلی بر ثالث اقامه شود دعوای طاری نامیده می شود . این دعوا اگر بادعوای اصلی مرتبط یا دارای یک منشاء باشد ، در دادگاهی اقامه می شود که دعوای اصلی در آنجا اقامه شده است .ماده ۱۸ ـ عنوان احتساب ، تهاتر یا هر اظهاری که دفاع محسوب شود ، دعوای طاری نبوده ، مشمول ماده ( ۱۷ ) نخواهد بود .ماده ۱۹ ـ هرگاه رسیدگی به دعوا منوط به اثبات ادعایی باشد که رسیدگی به آن در صلاحیت دادگاه دیگری است ، رسیدگی به دعوا تا اتخاذ تصمیم از مرجع صلاحیتدار متوقف می شود . دراین مورد ، خواهان مکلف است ظرف یک ماه دردادگاه صالح اقامه دعوا کند و رسید آن را به دفتر دادگاه رسیدگی کننده تسلیم نماید ، در غیراین صورت قرار رد دعوا صادر می شود و خواهان می تواند پس از اثبات ادعا در دادگاه صالح مجددا اقامه دعوی نماید .⚖️ وکالت در امور تخصصی حقوق تجاری و کسب و کار ( دعاوی مطالبات ، تنظیم انواع قرارداد ، مشاوره حقوقی و … )
مهارت ما ، حق تجارت شماست ….
ماده ۲۰ ـ دعاوی راجع به ترکه متوفی اگر چه خواسته ، دین و یا مربوط به وصایای متوفی باشد تا زمانی که ترکه تقسیم نشده در دادگاه محلی اقامه می شود که آخرین اقامتگاه متوفی در ایران ، آن محل بوده و اگر آخرین اقامتگاه متوفی معلوم نباشد ، رسیدگی به دعاوی یاد شده در صلاحیت دادگاهی است که آخرین محل سکونت متوفی در ایران ، در حوزه آن بوده است .
ماده ۲۱ ـ دعوای راجع به توقف یا ورشکستگی باید در دادگاهی اقامه شود که شخص متوقف یا ورشکسته در حوزه آن اقامت داشته است و چنانچه درایران اقامت نداشته باشد ، در دادگاهی اقامه می شود که متوقف یا ورشکسته در حوزه آن برای انجام معاملات خود شعبه یا نمایندگی داشته یا دارد .
ماده ۲۲ ـ دعاوی راجع به ورشکستگی شرکتهای بازرگانی که مرکز اصلی آنها در ایران است ، همچنین دعاوی مربوط به اصل شرکت و دعاوی بین شرکت و شرکاء و اختلافات حاصله بین شرکاء و دعاوی اشخاص دیگر علیه شرکت تا زمانی که شرکت باقی است و نیز درصورت انحلال تاوقتی که تصفیه امور شرکت در جریان است ، در مرکز اصلی شرکت اقامه می شود .
ماده ۲۳ ـ دعاوی ناشی از تعهدات شرکت در مقابل اشخاص خارج از شرکت ، در محلی که تعهد در آنجا واقع شده یا محلی که کالا باید در آنجا تسلیم گردد یا جایی که پول باید پرداخت شوداقامه می شود . اگر شرکت دارای شعب متعدد در جاهای مختلف باشد دعاوی ناشی از تعهدات هر شعبه یا اشخاص خارج باید در دادگاه محلی که شعبه طرف معامله در آن واقع است اقامه شود ، مگر آنکه شعبه یاد شده برچیده شده باشد که در این صورت نیز دعاوی در مرکز اصلی شرکت اقامه خواهد شد .
ماده ۲۵ – هرگاه سند ثبت احوال در ایران تنظیم شده و ذی نفع مقیم خارج از کشور باشدرسیدگی با دادگاه محل صدور سند است و اگر محل تنظیم سند و اقامت خواهان هر دو خارج ازکشور باشد در صلاحیت دادگاه عمومی شهرستان تهران خواهد بود .⚖️ وکالت در امور تخصصی حقوق تجاری و کسب و کار ( دعاوی مطالبات ، تنظیم انواع قرارداد ، مشاوره حقوقی و … )
مهارت ما ، حق تجارت شماست ….
صلاحیت محلی دادگاهها استثنائاتی دارد که عبارت است از:
۱️⃣ دعاوی غیر منقول
۲️⃣ دعاوی مربوط ترکه متوفی
۳️⃣ دعاوی مربوط شرکت ها
۴️⃣ دعاوی توقف و ورشکستگی
۵️⃣ دعاوی اعسار
۶️⃣ دعوای خسارت از دادرسی
۷️⃣ دعوای طاری
۸️⃣درخواست تامین دلیل
۹️⃣ درخواست دستورموقت (دادرسی فوری)
? دعاویغیرمنقول
دعاوی اموال غیرمنقول اعم از دعاوی مالکیت، مزاحمت، ممانعت از حق، تصرف عدوانی و سایر حقوق راجع به آن در دادگاهی اقامه میشود که مال غیرمنقول در حوزه آن واقع است هرچند خوانده در آن حوزه ساکن نباشد.
مهارت ما ، حق تجارت شماست ….
www.atinip.com
۰۹۹۱۵۹۱۵۴۳۵