وجه التزام در قرارداد
وقتی دو نفر قراردادی می بندند ، قرارداد بین آنها لازم الاجرا است ، یعنی دو طرف مکلف و موظف به اجرای آن هستند . حال اگر یکی از دو طرف قرارداد در موعد مشخص شده به تعهد خود عمل نکند ، مبلغی را به عنوان خسارت باید به طرف مقابل پرداخت کند . در حقوق به این مبلغ وجه التزام گفته می شود . در واقع وجه التزام خسارت دیر کرد در اجرای قرارداد است . در بیان فقهی وجه التزام این گونه تعریف شده است : “مبلغی است که متعاقدین در حین انعقاد عقد به موجب توافق (خواه ضمن همان قرارداد اصلی، خواه به موجب موافقت مستقل، که در این صورت باید پیش از بروز تخلفِ متعهد از تعهد باشد) به عنوان میزان خسارتِ (مادی یا معنوی) محتمل الوقوع ناشی از عدم اجرای تعهد و یا ناشی از تأخیر در اجرای تعهد، پیشبینی کرده و بر آن توافق کنند. چنین توافقی هرگاه به صورت شرط ضمن عقد باشد، شرط جزاء یا شرط کیفری نامیده شده است. “
اگر درقرارداد، گرفتن خسارت(وجه التزام) پیش بینی نشده باشد ولی در اثر عمل یکی از طرفین خسارتی به طرف مقابل وارد شود، اخذ خسارت چگونه باید صورت گیرد؟
نظر کمیسیون: با توجه به ماده۲۲۶قانون مدنی که تعهد مورد نظر در مدت تعیین شده به انجام نرسیده است ،خسارت،قابل مطالبه دانسته شده هرچند وجه التزامی تعیین نشده باشد و میزان خسارت با نظر کارشناس تعیین خواهد شد ،به علاوه الزام متعهد به انجام اصل تعهد نیز از حقوق متعهدله است که در صورت طرح دعوا ملزم به انجام تعهد خواهد شد و در صورت استنکاف پس از صدور رای ،ماده۴۷قانون اجرای احکام مدنی قابل اعمال خواهد بود.در نتیجه اتفاق نظر در نشست قضایی مورد تایید است.
منبع:مجموعه نشست های قضایی در حقوق مدنی/صفحه۹۵(نشست قضات دادگستری چالدران،دی۸۹)
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
آتین : کلینیک تخصصی حقوق تجاری و مالکیت صنعتی
انواع دعاوی قضایی در حوزه تجارت و کسب و کار
تنظیم و ویرایش انواع قرارداد
ثبت ، انتقال ، دعاوی قضایی در حوزه اختراع ، علامت و لوگو ، طرح صنعتی
ثبت انواع شرکت و صورت جلسه تغییرات
مهارت ما; حق تجارت شماست …
با ما همراه باشید …
۰۹۱۹۰۲۳۳۱۷۳۰
۰۹۹۱۵۹۱۵۴۳۵