تشریفات قانونی تاسیس شرکت:
در مورد شرکتهای سهامی که در موقع تصمیم مؤسسان به تشکیل آن، سرمایه لازم توسط خود آنان یا اشخاصی که قبلا با تشکیل شرکت موافقت کردهاند، تامین شده است تشریفات قانونی مربوط به تاسیس شرکت در یک روز با تشکیل مجمع عمومی مؤسسان شرکت انجام گیرد.
در کواردی که سرمایه شرکت باید از طریق پذیرهنویسی عمومی تامین گردد انجام تشریفات قانونی در یک روز میسر نیست و لازم است مدت زمانی در نظر گرفته شود تا بعد از تعهد کلیه سهام شرکت، تعهدکنندگان برای تشکیل مجمع عمومی مؤسسان دعوت شوند شرکت تشکیل گردد.
شرکتهای سهامی اجبارا باید به ثبت برسند و برای شناسایی قانونی شرکتهای سهامی تشریفاتی باید رعایت گردد و اسنادی تنظیم شود که به ترتیب به شرح زیر میباشد:
- تعهد سرمایه شرکت و پرداخت تمام یا قسمتی از مبلغ سهام (پذیره نویسی)
- دعوت مجمع عمومی مؤسسان و تشکیل جلسه برای تایید عملیات مؤسسان، تایید تعهد سرمایه و پرداخت مبالغ لازم بابت بهای سهام؛انتخاب مدیران، انتخاب بازرسان، تعیین مرکز اصلی شرکت، امضای صورتجلسه مجمع عمومی مؤسسان و مدارک مربوط به تاسیس شرکت
عقد قرارداد
قانون تجارت ایران تشکیل شرکتهای سهامی را بر اساس عقد و آزادی قراردادهای خصوصی قرار داده و هیچگونه اجازه قبلی برای تاسیس آن پیشبینی نکرده است. ولی امروزه این نظریه که شرکتهای سهامی در اثر عقد شرکت و قراردادی که بین شرکاء منعقد میشود، بوجود میآیند و به فعالیت خود ادامه میدهند، طرفداران زیادی ندارد.
زیرا شرکتهای سهامی به معنای واقعی بزرگ، بین کسانی تشکیل میشود که اغلب یکدیگر را نمیشناسند؛ دائما سهامداران آنها تغییر میکنند؛ بعد از تشکیل شرکت نیز اساسنامه و مقررات مورد تصویب اکثریت سهامداران ممکن است تغییر کند و اداره شرکت طبق قانون با ارکان مختلف شرکت باشند که نماینده شخصی شرکاء نیستند، بلکه نماینده شرکت به معنی شخصیت حقوقی مستقل میباشند.
به این جهت امروزه این نظریه که شرکت، سازمان حقوقی مستقلی که تابع شرایط خاصی است طرفداران زیادی دارد. البته شکی نیست که شرکت به موجب انعقاد عقدی بین موسسین تشکیل میشود ولی بعد از تشکیل دیگر تابع شرایط عقد و قرارداد نیست بلکه تابع اصولی است که قانون برای این سازمان پیشبینی کرده است و اراده شرکاء به صورت فردی یا جمعی تاثیری در امور شرکت ندارد و حتی در بعضی مواقع بر خلاف اراده، قصد و منافع شرکاء نیز میتواند تصمیماتی اتخاذ کند.
انباشت سرمایههای بزرگ در شرکتهایی که ۴۰ الی ۵۰ هزار سهامدار دارند به ابتکار و پشتکار افرادی بستگی دارد که موسسین آنها هستند. تشکیل شرکت سهامی در نتیجه قصد و اراده آزاد شرکاء و شهامداران تشکیل نمیشود بلکه نتیجه اقدامات همان چند نفر موسسان است. اغلب قوانین سعی دارند از زیادهرویها و اجحاف و سوء استفاده موسسان جلوگیری کنند و قواعد و تشریفات مخصوصی برای تشکیل شرکت در نظر بگیرند.
در کلیه شرکتها دارایی شرکت از دارایی شرکا مجزا است. در شرکتهای سهامی دارایی شرکت اهمیت مخصوص دارد و شرکا مسئولیتی در مقایب تعهدات شرکت به جز سرمایهای که پرداختهاند ندارند و طلبکاران شرکت غیر از آن وثیقهای ندارند.
سرمایه شرکت بعد از پرداخت، جزء دارایی شرکت محسوب میشود ودر مدت حیات شرکت ممکن است افزایش یا تقلیل یابد.
حصه شرکا در شرکتهای سهامی، به صورت سهم میباشد و ممکن است مبلغ آن تماما یا قسمتی از آن پرداخت شده باشد.
ولی به هر حال طبق قانون تجارت ایران مبلغ سهم تماما باید تعهد شده باشد و در صورتی که شرکت ضرر کند، طلبکاران میتوانند از سهام پرداخت بقیه مبلغ تعهدی سهام را تقاضا کنند.
در بعضی کشورها برای شرکتهای سهامی سرمایه مجاز پیشبینی شده است، یعنی موسسان شرکت پیشبینی میکنند که سرمایه شرکت ممکن است تا حدود مبلغ معینی باشد.
ولی در موقع تاسیس فقط برای قسمتی از سرمایه که سرمایه پرداخت شده نامیده میشود، سهم صادر میکنند و بعدها در صورت لزوم بقیه سهام را منتشر میکنند.
به این ترتیب شرکتی که با سرمایه مجاز ده میلیون ریال تشکیل شده است، در بدو امر فقط پنچ میلیون ریال سهم منتشر میکند و بعدها در صورت لزوم قسمتی یا تمام بقیه پنج میلیون ریال را از طریق انتشار سهام جدید تامین میکند. این طریقه در قانون تجارت ایران پیشبینی نشده و سهامداران موظفند در موقع تاسیس شرکت مبلغ کل سرمایه شرکت را تعهد کنند.
تفاوت های ثبت شرکت سهامی عام و سهامی خاص
۱-یکی از مهمترین تفاوت های این دو شرکت در نحوه تامین سرمایه میباشد چنانچه اشاره شد شرکت سهامی عام برای تامین سرمایه اقدام به پذیرهنویسی عمومی مینماید و امکان صدور اوراق قرضه فقط برای شرکتهای سهامی عام وجود دارد. اما در شرکتهای سهامی خاص، موسسین مسئول تامین تمامی سرمایه شرکت میباشند .
۲-در شرکتهای سهامی عام نقل و انتقال سهام نیازی به دریافت موافقت صاحبین سهام ندارد اما درشرکت سهامی خاص هرگونه نقل و انتقال سهام وابسته به موافقت موافقت هیات مدیره و مدیر ان است.
۳-سرمایهی اولیه در شرکتهای سهامی عام پنج میلیون ریال و در شرکتهای سهامی خاص یک میلیون ریال است.
۴- بنابر ماده ۳ لایحه قانون تجارت،تعداد شرکاء در شرکت سهامی خاص نباید از ۳ نفر کمتر باشد. در حالی که حداقل تعداد شرکا در شرکت سهامی عام ۵ نفر است.
۵-جهت ثبت شرکت سهامی خاص تهیه و ارائه اظهار نامه به همراه اساسنامه با امضای تمامی سهامداران لازم میباشد همچنین ارائه برگهایی که نشان دهنده تعهد کلیهی سهام و گواهینامهی بانکی حاکی از تاًدیه ی قسمت پرداخت شده ی آن که نباید کمتر از سی و پنج درصد تمام تعهد باشد .همچنین ارائهی صورتجلسه عمومی موسسین حاکی بر تعیین مدیران و بازرسان شرکت کافی است.
۶- در رابطه با نامگذاری شرکت توجه داشته باشید که در شرکتهای سهامی عام عبارت (سهامی عام) و در شرکتهای سهامی خاص عبارت (شرکت سهامی خاص) باید قبل از نام شرکت یا بعد از آن بدون فاصله با نام شرکت در کلیه اوراق و اطلاعیهها و آگهیهای شرکت به طور روشن و خوانا قید گردد.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
آتین : کلینیک تخصصی حقوق تجاری و مالکیت صنعتی
انواع دعاوی قضایی در حوزه تجارت و کسب و کار
تنظیم و ویرایش انواع قرارداد
ثبت ، انتقال ، دعاوی قضایی در حوزه اختراع ، علامت و لوگو ، طرح صنعتی
ثبت انواع شرکت و صورت جلسه تغییرات
مهارت ما; حق تجارت شماست …
با ما همراه باشید …
۰۹۱۹۰۲۳۱۷۳۰
۰۹۹۱۵۹۱۵۴۳۵